In de afgelopen jaren is biometrie als identificatie- en authenticatiemiddel in een stroomversnelling geraakt. Tegenwoordig is deze technologie niet langer beperkt tot een eenvoudig ontgrendelingssysteem op onze mobiele telefoon. Het wordt namelijk ook geïntegreerd in veel complexere systemen. Zo biedt biometrische authenticatie online toegang tot bankrekeningen of administratieve documenten. Laat ons de belangrijkste kenmerken van deze technologie van naderbij bekijken.

Soorten biometrische authenticatietechnologieën

Biometrische authenticatie werd bekend bij het grote publiek door het gebruik ervan in spionagefilms, maar tegenwoordig is het meer wijdverspreid dan dat. Dankzij de digitale vooruitgang ligt deze technologie binnen ieders bereik. Er is wel één belangrijke beperking: deze nieuwe spitstechnologie is voorlopg enkel beschikbaar op meer geavanceerde toestellen. Door de toename van cybercriminaliteit en gegevensdiefstal is het gebruik van biometrische authenticatie daarom van groot belang. Of het nu op een mobiele telefoon, computer of via het internet is, het vormt een belangrijk element voor de beveiliging van digitale gegevens.

Biometrische authenticatie kan op verschillende manieren werken. Hoewel vingerafdrukken het meest voorkomen, gebruiken bedrijven ook andere systemen om de identificatie van hun werknemers te vergemakkelijken.

De scan van het netvlies – Irisscan

De irisscanner maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om bloedvaten op het lichtgevoelige oppervlak van de ogen te detecteren. Om de persoon te identificeren, onthoudt het apparaat de patronen die aanwezig zijn op de iris, d.i. het cirkelvormige kleurgebied dat de pupil omringt. Het patroon van deze iris is namelijk uniek en er zijn geen twee personen met hetzelfde patroon. Dit high-end systeem wordt vooral gebruikt bij banken en grote instellingen, bijvoorbeeld bij het openen van een kluis of het raadplegen van gevoelige of belangrijke documenten.

Vingerafdrukverificatie

Tegenwoordig is vingerafdrukherkenning de meest voorkomende biometrische authenticatiemethode. Het is heel eenvoudig in gebruik en is de voornaamste biometrische authenticatiemethode op een mobiele telefoon. Dankzij een ergonomisch en efficiënt geautomatiseerd systeem beschikt de vingerafdrukverificatie over een optimale nauwkeurigheid. De herkenning is gebaseerd op het unieke beeld gevormd door de toppen, richels en plooien van de vinger. Dit type biometrie wordt met name gebruikt voor timemanagement in bedrijven.

Het gezichtsherkenningssysteem

Gezichtsherkenning is een technologie die gezichtskenmerken gebruikt om het individu te identificeren. Er worden 80 specifieke punten op het gezicht geanalyseerd.  Deze methode vinden wij vaak terug op de mobiele telefoon.

Naast deze verschillende methoden zijn er nog andere technieken, zoals bijvoorbeeld spraakherkenning. Biometrische authenticatie wordt steeds nauwkeuriger en veiliger, en is voortdurend in ontwikkeling.

Hoe werkt biometrische technologie?

Biometrie gebruikt unieke kenmerken van het menselijke lichaam om de persoon te herkennen. Deze controle wordt onmiddellijk uitgevoerd, vaak binnen enkele seconden.  Het systeem vergelijkt de vooraf geregistreerde biologische data met de gegevens die aangeboden worden op het moment van authenticatie. Er wordt enkel toegang gegeven als er een overeenkomst is tussen beiden.

Deze stappen vormen echter slechts het eerste deel van het identificatieproces. Hierdoor wordt het mogelijk om de toegang te valideren tot andere beveiligde systemen. Om de veiligheid van online gegevens te garanderen, worden biometrische gegevens niet rechtstreeks op de site geïntegreerd. Ze worden uitsluitend gebruikt om een privésleutel te activeren, de zogenaamde PKI (Public Key Infrastructure). Dit certificaat versleutelt het antwoord en stuurt het door naar de site om de identiteit van de persoon te bevestigen.

Daarnaast wordt biometrische authenticatie vaak gebruikt in MFA’s (multi-factor identificatiesystemen). Hiermee kan de toegang tot een apparaat of account nog versterkt worden.

Soortgelijk nieuws...

Biometrische tikklok met desinfectrende UV-lamp

today september 4, 2020 timer 1 min

Geen overbodige luxe meer! De nagelnieuwe tikklok van DinClock met digitale vingerprintlezer garandeert u een optimaal hygiënisch gebruik dankzij de ingebouwde kiemdodende UV-lamp. – Hygiëne voorop – Beveiligd door encryptie van de vingerprints – Onbeperkt aantal gebruikers – Realtime registratie in Dinclock Software De tikkingen worden verstuurd naar de DinClock software. De DinClock terijdregistratie software […]

Lees verder