De tikklok is een veelgebruikte tool op de werkvloer om de gewerkte uren van medewerkers te berekenen. Deze tool is niet enkel een praktische oplossing om het HR-beheer te verbeteren, maar ook nuttig voor het personeel. Het is veel betrouwbaarder dan handmatige registraties en biedt bovendien veel interessante functionaliteiten voor bedrijfsleiders.

Werkingsprincipes van de tikklok

De tikklok is een apparaat dat alle aankomst- en vertrektijden van een medewerker nauwkeurig registreert. De klok wordt vaak aan de ingang van een bedrijfspand geplaatst.

Hoewel de gebruikte technologie van systeem tot systeem kan verschillen, blijft het werkingsprincipe bijna altijd hetzelfde. In het geval van DinClock gaat het erom bedrijven tikklokken aan te bieden die het best aan hun behoeften voldoen.

Er zijn verschillende toestellen beschikbaar, gaande van een systeem met elektronische tikklokken, tot een biometrische of digitale tikklok. De voorgestelde producten kunnen variëren naar gelang de grootte van het bedrijf, het toegewezen budget of zelfs de doelstellingen.

In de klassieke categorie heeft DinClock een hele reeks badgelezers ontwikkeld die geschikt zijn voor verschillende soorten bedrijven. Dankzij de elektronische tikklok presenteert elke medewerker zich met zijn of haar persoonlijke badge aan een terminal. Dit eenvoudige systeem heeft de handmatige en onhandige registraties snel vervangen.

In een modernere categorie heeft DinClock de mobiele tikklok ontworpen. Deze is ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar een meer flexibele oplossing die het in/uit klokken mogelijk maken vanop afstand. Dit is vooral geschikt als de bedrijfsactiviteiten veel verplaatsingen met zich meebrengen.

Via een geconfigureerde smartphone of een tikklok uitgerust met open-source software wordt elke rit geregistreerd en in rekening gebracht. Bij elke tikking wordt er een tijdstempel geplaatst en informatie verzameld. Deze omvat o.a. het tijdstip van aankomst op de werkplek, de geolocalisatie, enz.

Op de meest vernieuwende modellen maakt DinClock ook gebruik van biometrie. Deze technologie gebruikt een element van het menselijk lichaam om een medewerker te identificeren. Vingerafdrukken of gezichtscontouren vervangen op die manier de gebruikelijke tikbadge. Biometrie is ideaal voor het beheren van de toegang tot beveiligde lokalen.

Met deze technologie heeft DinClock een krachtig en veilig systeem ontwikkeld dat het risico op fouten en fraude aanzienlijk vermindert. Voor sommige modellen heeft dit merk ook originele functionaliteiten ontworpen die erg nuttig zijn. Kiemdodend Uv-licht bijvoorbeeld dat het contactoppervlak van de vinger op de tikklok desinfecteert.

Voordelen van een tikklok op de werkvloer

Wanneer managers overgaan tot de installatie van een tikklok biedt deze een gemakkelijke toegang tot informatie die cruciaal is voor de HR-afdeling. Hierdoor is het mogelijk om onmiddellijk de werktijd van elke medewerker te controleren. Afwezigheden, vertragingen of pauzes worden ook beter beheerd.

De tikkingen van een medewerker kunnen door beide partijen als bewijs gebruikt worden in het geval van een geschil. Het is eveneens een manier om indien nodig wijzigingen aan te brengen aan het uurrooster van het personeel.

Bij missies die vaak herhaald worden, helpen de verkregen gegevens ook om de doorlooptijden te verbeteren. Zo wordt het eenvoudiger om de verschillende berekeningen van de salarisadministratie uit te voeren. Er wordt immers met betrouwbare gegevens gewerkt die rechtstreeks uit de elektronische tikklok komen in plaats van uit een handmatig ingevulde individuele fiche.

Verder is er ook tijdwinst voor de manager die niet langer verplicht is om regelmatig gegevens te verzamelen. De tikklok zorgt voor betrouwbare gegevens wat een verbetering is van de algehele productiviteit van het bedrijf.

De tikklok wordt algemeen beschouwd als een objectief en onpartijdig systeem. Dit vermindert het aantal betwistingen tussen werkgever en werknemer. Het is trouwens meer dan alleen maar een hulpmiddel om werktijden te beheren. Het is ook een middel aan het worden om de sociale spanningen binnen het bedrijf te verlichten.

Met het elektronische systeem kunnen zelfs persoonlijke berichten gestuurd worden naar de gebruikers. Tijdens het tikken kan een medewerker de vraag krijgen om bijvoorbeeld een medisch attest binnen te brengen, of wordt hem een gelukkige verjaardag gewenst, of een ander bericht dat hem persoonlijk aanbelangt.

Tenslotte willen wij erop wijzen dat het een uiterst veilig systeem is, zolang het geïnstalleerd werd in overeenstemming met de wetgeving rond tikklokken in het bedrijf. Als zodanig vermindert het de mogelijkheden om met de verzamelde gegevens te knoeien. Dit is het geval met de biometrische klok die betrouwbare statistieken en gegevens verzamelt.

Soortgelijk nieuws...

Tijdregistratie: om wie gaat het?

today oktober 19, 2021 timer 4 mins

Tijdregistratie speelt een belangrijke rol in een bedrijf. Het is een oplossing om de werktijd van medewerkers te meten en beheren. Bovendien is tijdregistratie verplicht in Belgische bedrijven. Leer meer over de essentiële kenmerken van deze oplossing. Hoe wordt de tijdregistratie van het personeel uitgevoerd? Een werkgever is verplicht om de werktijden van zijn personeel […]

Lees verder