Vingerafdrukken (fingerprints in het Engels) zijn één van de diverse manieren die gebruikt worden om een persoon te identificeren. Ze worden dagelijks gebruikt in verschillende gebieden en verschijnen bij de foetus rond de 6de maand van de zwangerschap. Zodra ze gevormd zijn, worden ze hard en veranderen ze niet meer. Daarom zijn deze afdrukken uniek.

 

Hoe worden vingerafdrukken geregistreerd?

Momenteel zijn er verschillende soorten “identificatieafdrukken”. Ze komen voor op de vingers, op de palm van de hand of via het DNA van een persoon. Vingerafdrukken worden het meest gebruikt. We kunnen ze in sommige landen terugvinden op een identiteitskaart of in verschillende officiële bestanden. Ze kunnen op papier geplaatst worden, gefotografeerd worden of geregistreerd via specifieke apparatuur.

 

De registratie van vingerafdrukkken wordt vaak uitgevoerd door de politie. Zij gebruiken deze foto’s om misdaden op te lossen. Het registreren van vingerafdrukken kan op verschillende manieren gebeuren. De eenvoudigste manier is het gebruik van een speciaal poeder. Dit wordt uitgespreid op een oppervlak waardoor vingerafdrukken en andere sporen zichtbaar worden. De forensische politiediensten gebruiken plakband om de sporen mee te nemen voor analyse.

 

Via een specifieke verlichting (wit of ultraviolet licht, Argonlaser…) kunnen vingerafdrukken ook tevoorschijn komen. Hetzelfde geldt voor het spuiten van ninhydrine op een poreus oppervlak. Hierdoor worden bepaalde afdrukken onthuld die dan via foto’s kunnen geanalyseerd worden door de forensische politie.

Vingerafdrukken en het controleren van andere specifieke kenmerken wordt dagelijks toegepast. In bedrijven bijvoorbeeld wordt al vele jaren een bepaalde soort sensor gebruikt. Dit type van vingerafdruklezer biedt verschillende mogelijkheden. Zo wordt het gebouw beveiligd en kunnen onbevoegden niet aan gevoelige bestanden. Verder kennen we allemaal het gebruik van vingerafdrukken op een smartphone, waardoor onze gegevens privé blijven. Er zit namelijk een scanner in het apparaat die een afbeelding maakt van uw vingerafdruk en deze dan in het geheugen opslaat. Hierdoor kan het apparaat geblokkeerd of weer vrijgegeven worden.

 

Hoe kunnen vingerafdrukken veranderen?

Vingerafdrukken zijn erg belangrijk. Ze maken het mogelijk om een individu precies te identificeren. Vingerafdrukken genomen door de politie maken het ook mogelijk om heel wat misdrijven op te lossen. Hoe is dat mogelijk?

Vingerafdrukken bestaan uit richels en groeven. Deze laatste ontwikkelen zich met het individu en blijven diens hele leven hetzelfde. De kenmerken van de vingerafdrukken blijven dezelfde, zelfs als de vingers gewond of verbrand zijn. Vingerafdrukken regenereren namelijk identiek. Houd er ook rekening mee dat vingerafdrukken uniek zijn. Zelfs bij eeneiige tweelingen zullen hun vingerafdrukken verschillen.

Is het mogelijk om vingerafdrukken te veranderen? Ja, dat kan. Vingerafdrukken kunnen worden gewijzigd door bijtende of zure producten, door brandwonden of via mechanische verwering. Deze oplossingen zijn echter tijdelijk en zeer pijnlijk.

 

Hoe kunnen vingerafdrukken uitgewist worden?

Daarnet zeiden we dat vingerafdrukken verzameld kunnen worden op voorwerpen en oppervlakten. Bestaat er dan een manier op vingerafdrukken te wissen? Om vingerafdrukken op papier te verwijderen, moet u met een gom over het papier wrijven. Ga voorzichtig te werk om het papier niet te beschadigen. U kunt het papier ook reinigen met een doek om stof en vet te verwijderen. Wrijf vervolgens over het deel waar uw vingerafdrukken zich bevinden.

En hoe kan u vingerafdrukken op een glas nemen? Dat is heel eenvoudig. Het volstaat om wit poeder op de gewenste plek aan te brengen. Plak er vervolgens plakband op om de vingerafdrukken te verzamelen. De forensische identificatiespecialisten gebruiken wel een speciaal poeder tijdens hun onderzoek.

Om de vingerafdrukken te wissen die zijn opgeslagen in een biometrische lezer op een smartphone, gaat u gewoon naar het menu voor vingerafdrukbeheer. Daar kunt u de opgeslagen bestanden wissen.

Of u nu een sensor of een ander apparaat gebruikt om vingerafdrukken te lezen, wees steeds voorzichtig. Het is belangrijk dat u de voordelen, beperkingen en mogelijke problemen van biometrische apparaten volledig begrijpt voordat u ze gebruikt.

 

Vingerafdruk-privacy gewaarborgd door Dinclock

De biometrische tijdsregistratie van DinClock registreert de vingerafdruk van de werknemer niet. DinClock registreert enkel minutiae (punten van onregelmatigheid op papillairlijnen). Dit betekent dat het onmogelijk is om via het systeem de vingerafdrukken van een medewerker te reconstrueren.

Bovendien is de biometrische lezer verbonden met een eigen bestandbibliotheek waartoe DinClock geen toegang heeft. Vingerafdrukken worden niet opgeslagen en kunnen dus ook niet worden weergegeven.

Aangezien de vingerafdruk zich niet bevindt in de DinClock databank, is deze informatie onbruikbaar voor onbevoegden.